14. ULUSLARARASI YEM KONGRESİ VE YEM SERGİSİ (TUYEM 14) 27-30 NİSAN 2023 TARİHLERİNDE KKTC’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ



14. ULUSLARARASI YEM KONGRESİ VE YEM SERGİSİ (TUYEM 14) 27-30 NİSAN 2023 TARİHLERİNDE KKTC’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

14. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi (TUYEM 14), 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Bafra- KKTC bölgesinde yer alan Limak Cyprus Deluxe Hotel ‘de, yaklaşık 750 kişilik katılımla gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyetimizin 100. yılında  “Merkez Türkiye” teması ile gerçekleştirilen kongrede, son zamanlarda yaşanan uluslararası gelişmelerin ülkemizi ticaret ve lojistik anlamda daha da önemli bir üs haline getirdiği vurgulanmıştır. 

Başkanımız Sn. Murat Ülkü Karakuş ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sn. Durali Koçak’ın açılış konuşmaları ile 28 Nisan 2023 tarihinde başlamıştır. 
Program,  G.Umut Özdil moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturum ile devam etmiştir. Bu oturumda Ekonomist Sn. İsmet Gergerli, Dünya ve Türkiye ekonomisi, finansmana erişim, bankacılık sektörü ve KGF kredileri ve geleceğe yönelik beklentiler konusunda değerlendirmelerini paylaşmıştır.

İlk oturum sonrasında, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yem Sanayimiz ve Geleceği” konulu panel gerçekleştirilmiştir. Moderatörlüğünü Başkanımız Sn. Karakuş’un yaptığı panelde, sektöre emek veren değerli panelistlerimiz Dr. Sait Koca (Beypiliç), Dr. Mehmet Ali Tanör (Optima Yem), Dr. Durali Koçak (Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü) ve Önder Matlı (Proyem), yem sektöründe kamu ve özel sektör alanında geçmişten günümüze deneyimlerini ve gelecek öngörülerini paylaşmışlardır.

Kongrenin ikinci gününde (29 Nisan 2023) ise Prof.Dr. Nizamettin Şenköylü moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda,  Prof. Dr. Nazan Koluman (Çukurova Üniversitesi) iklim değişikliğinin yem sektörü üzerine etkilerini ele alırken;  Turgut Yeğenağa (Bunge) dünya yem hammadde ticaretinde yeni fırsatlar ve lojistik konusunda değerlendirmelerini paylaşmıştır. Bu oturumun devamında ise M.Enes Meşe (Atasancak) dünya hayvansal protein açığı ve bu konudaki yeni yaklaşımlara ilişkin bir sunum yapmıştır. 

Kongrenin son oturumu ise Prof. Dr. İbrahim Çiftçi’nin moderatörlüğünde,  Sn.Erdal Elmas (Banvit/BRF), Sn. Dejan Dragan Miladinovic (NMBU-Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi), Sn.Özgür Bülbül (Şenpiliç) ve Sn. Bahar Emre (Ticaret Bakanlığı)’nin sunumları ile gerçekleştirilmiştir. Sn. Erdal Elmas sunumunda yem hijyeni ve yem sektöründe Salmonella kontrolündeki gelişmelerden bahsederken; Sn. Miladinovic yem üretim teknolojilerindeki önemli ayrıntılara değinmiş ve yem teknolojisindeki son gelişmelerden bahsetmiştir. Oturumun devamında ise Sn. Özgür Bülbül yem fabrikası yönetimi ile ilgili önemli hususlara dikkat çekerken, Sn. Bahar Emre ise yem sektörü için önemli konulardan birisi olan lisanslı depoculuk ve ELÜS konusunda bilgiler paylaşmıştır.

14. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi kapsamında açılan sergi alanında sektör paydaşı firmalar stant açarak ürün ve hizmetlerini sergilemiş, ikili iş görüşmelerini gerçekleştirmiştir.