BİYOGÜVENLİK YASAL ÇERÇEVE SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



BİYOGÜVENLİK YASAL ÇERÇEVE SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde, Ghent Üniversitesi Bitki Biyoteknolojisi ve Biyoinformatik Bölümü, Ghent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Avrupa, Ulusal ve Uluslararası Hukuk Bölümü, Brüksel Açık Üniversitesi (VUB), Fen ve Biyomühendislik Fakültesi, Birlesmis Milletler Gida ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile “Biyogüvenlik Yasal Çerçeve Semineri” 24-25.05.2017 tarihleri arasında düzenlendi.

Seminere, Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gültekin Yıldız, ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Kimberly Sawatzki, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Vekili Dr. Neslihan Alper, Birliğimizi temsilen Başkanımız M. Ülkü Karakuş ve Genel Sekreterimiz Serkan Özbudak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı ilgili kurumların temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, özel sektör temsilcileri ve akademisyenler katılmıştır.

Dr. Neslihan Alper açılış konuşmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2010 yılında yeni bir yapılanma geçirerek gıda konusundaki tüm işlerden sorumlu Bakanlık haline geldiğini, AB mevzuatlarına uyum anlamında bir çok yeniliğin bu yapılanma ile gerçekleştirildiğini söylemiştir.

Dr. Alper konuşmasında Biyogüvenlik ile ilgili ayrı bir kanunun olduğunu ve GDO konusunda yoğun denetimlerin yapıldığını ifade etmiştir.

Türkiye’de şu an için 25 adet mısır, 7 adet soya olmak üzere toplam 32 adet GD ürünün yem amaçlı onaylandığını belirten Dr. Alper, GD ürünlerin sadece yemde onaylı olması, gıdada onaylı olmamasının sorun yarattığını, bu anlamda da amaç dışı kullanımın takip edildiğini dile getirmiştir.

Başkanımız M.Ülkü Karakuş yapmış olduğu açılış konuşmasında, dünyada kişi başına düşen ekili alanların azaldığını, sürdürülebilirlik, verimliliğin korunması ve ölçek ekonomisinin tesisinin tarımsal üretimde en önemli faktörler olduğunu dile getirmiştir.

Sürekli artan dünya nüfusunu besleyebilmek için mevcut ekim alanlarından en etkin şekilde yararlanmanın ve biyoteknolojinin öneminden bahseden Başkanımız, ülkemizde Biyogüvenlik Kanunu yayınlanmadan önce 1 milyon ton ithal ettiğimiz GD ürün miktarının 4 milyon tona ulaştığını ve bu miktarın daha da artacağını vurgulamıştır.

Biyotek ürünler konusunda uzman bilim insanlarının ekranlarda gerçekleri anlatmasının önemine değinen Karakuş, sektörümüzün Biyogüvenlik mevzuatının AB ile tam uyumlu hale gelmesi durumunda rahatlayacağını ifade etmiştir.

Açılış konuşmaları ardından, modern biyoteknoloji, biyogüvenlik yasal çerçeveleri, uluslararası yükümlülüklere uyum konularında sunumlar yapılarak Biyogüvenlik mevzuatımızın yem ve gıda sektörlerine etkileri katılımcılar ile tartışılmıştır.