BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 38. OLAĞAN GENEL KURULUNU GERÇEKLEŞTİRDİ



BİTKİSEL YAĞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 38. OLAĞAN GENEL KURULUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin (BYSD) 38. Olağan Genel Kurulu 23.03.2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.  BYSD 38. Olağan Genel Kurulu’na Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Faik Yavuz, üst düzey bürokratlar, Başkanımız M. Ülkü Karakuş ve Genel Sekreterimiz Serkan Özbudak yanında akademisyenler ile BYSD üyeleri ve sektör paydaşları katılmışlardır.

BYSD Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil açılış konuşmasında, Türkiye’de yağlı tohum üretimine ciddi destekler verildiğini ancak üretimde istenilen artışın sağlanamadığını ifade etmiştir. 2016 yılında 11 milyar dolarlık tarımsal ürün ithalatı içinde en büyük payı yağlı tohum ve türevlerine ödenen miktarın aldığını, bunun da 3,4 milyar dolar olduğunu dile getirmiştir.

Türkiye’nin tarım ürünlerinde dış ticaret açığının olmadığını ancak, yağlı tohum ve türevlerinde dış ticaret açığımızın 2,3 milyar dolar olduğunu, bu açığı üretimi arttırarak giderebileceğimizi belirtmiştir. Sektörde çok modern tesisler olmasına rağmen, yağlı tohum işlemede sektörün %49 ve rafine yağ üretiminde ise %70 kapasite ile mevcut kapasitesinin altında çalıştığını ifade etmiştir. Sektörde hammadde sorunu yaşanmadığı takdirde üretim kapasitesi ve ihracatın önemli seviyelerde arttırılabileceğini dile getirmiştir.

Sektörün ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Türkiye’de yağlı tohum üretiminin arttırılması gerektiğini; ayçiçeği tohumu üretiminin 2 katına çıkarılması gerektiğini ve böylece katma değerin ülkemizde kalacağını; 2016-2030 yılları arasında ayçiçek yağı ithalatının durdurulması halinde Türk ekonomisine 15,6 milyar dolarlık katkı sağlanacağını vurgulamıştır.

Sayın Büyükhelvacıgil konuşmasının devamında ayrıca;

  • Bitkisel yağ sanayinde hammadde ihtiyacının %75’inin ithalatla karşılandığını,
  • Yağlı tohumların ülkemizde stratejik ürün olarak ilan edilmesi gerektiğini,
  • Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin tağşiş ile mücadele ettiğini ve Bakanlığın tağşişi engelleme konusunda uğraş verdiğini ancak taklit ve tağşiş yasasının bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini,
  • Haksız rekabetle mücadele ettiklerini ve başarılı olduklarını ancak cezaların daha caydırıcı olması gerektiğini,
  • “0” gümrüklü ham ve rafine ayçiçeği yağının, piyasada fiyat dengesizliği yaratıp haksız rekabete neden olduğunu, bu nedenle Bosna Hersek’ten “0” gümrükle gelen ürünlere kota koyulması veya bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini,
  • Yağlı tohumların ithalatında gözetim uygulamasının çok sık değiştiğini, bunun planlama konusunda sıkıntı yarattığını, gözetim uygulaması kararlarının sezon öncesi ve sonrası olmak üzere yılda 2 defa düzenlenmesinin yeterli olacağını dile getirmiştir.

Büyükhelvacıgil’in konuşmasının ardından TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Faik Yavuz, geçmişte uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hammadde açığı yaşandığını, önümüzdeki yıllarda savaşların silahlarla değil gıda ticareti ile yapılacağını dile getirmiştir. Bu nedenle tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Faik Yavuz, ihtiyacı üreten fazlasını satan bir sektör haline gelmeyi umduklarını belirtmiştir.

Açılış konuşmalarının devamında Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi yağlı tohum üretiminin arttırılması ve yağ sanayi ile buluşturulmasının önemini vurgulayarak Tarım Bakanlığına üretim kısmında, kendi bakanlıklarına ise ticaret kısmında görev düştüğünü belirtmiştir. Bitkisel yağların gıda, enerji, kimya konularında kullanıldığını ve bu nedenle stratejik bir ürün olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirmiştir. Sektörün üretim ve ihracatının az, ancak yağlı tohum ihtiyacının ve ithalatının fazla olduğuna dikkat çeken Tüfenkçi bu tablonun tersine çevrilerek sektörün kapasitesinin %80-90’lara çıkarılması gerektiğini dile getirmiştir.

Tüfenkçi ayrıca;

  • Gıda güvenliği açısından yağların önemli bir yere sahip olduğunu, sadece kar amaçlı yapılan işlerin çevreye, iklime zarar verdiğini, üretilen yağların sağlıklı üretilmesi gerektiğini,
  • Haksız rekabete ve sağlığa etki eden tağşiş ile etkin şekilde mücadele edilmesinin önemli olduğunu,
  • Ticaret Kanununda bir değişiklik ile tağşiş yapanların kapatıldıktan sonra başka şekilde ticarete girmesini engelleyecek bir düzenleme yapabileceklerini,
  • Havza bazlı desteklemeye önem verdiklerini, çiftçilerin yabancı oldukları ürünler konusunda eğitilmesi gerektiğini,
  • Aspir bitkisinin Hakkari ve Malatya’da başarıyla üretilebildiğini ve bu gibi ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini,
  • Yemeklik yağ konusunda Afrika pazarına, sanayi yağları konusunda da Avrupa pazarına girmemiz gerektiğini,
  • Ürün İhtisas Borsalarının hayata geçmesi ile yeni bir sistem kazandırılacağını,
  • Sanayicinin önünü açmak ve sanayiyi modernize ederek kapasite kullanımını arttırmak istediklerini belirtmiştir.

Açılış konuşmaları ardından Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölüm Müdürü İzlem Erdem Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve beklentiler konusunda, COFCO Agri Avrupa Direktörü Stephan Johansen ise Dünyada yağlı tohum ve ham yağ arz-talep dengeleri konusunda sunum yapmıştır.

Öğleden sonraki oturumda BYSD 38. Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleştirilmiş, toplantı sonucunda Sayın Tahir Büyükhelvacıgil yeniden Başkanlığa seçilmiştir. Sektörümüz adına Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğinin 38. Olağan Genel Kurulunun ülkemize hayırlı olmasını dileriz.