SÜT EYLEM PLANI TOPLANTISI DÜZENLENDİ



SÜT EYLEM PLANI TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı Süt Eylem Planı toplantısı 08.10.2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili Genel Müdürlükleri, Et ve Süt Kurumu yetkilileri, süt üretimi ve dağıtımı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler ve Birliğimizi temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz Zeki Zorbaz katılmıştır.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü yetkililerince yapılan sunum ardından; bu toplantıda oluşacak sektör paydaşlarının görüşleri doğrultusunda süt üretimindeki verimliliğin, kalitenin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedefiyle bir dizi toplantının daha organize edileceği ifade edilmiştir.

Toplantıda katılımcılarca;

  • Standartlara uymayan sütlerin, bilinmeyen ve örgütlü olmayan kişilerce ucuza alınarak pazarlandığı bunun önlenmesi gerektiği,
  • Et Süt Kurumunun süt tozu desteği ile piyasayı olumlu olarak düzenlendiğini, ancak bazı süt tozlarındaki antibiyotik ve pestisit kalıntısı bulgularının zorluklara sebep olduğu,
  • Süt ürünlerinin ihracatına yoğunlaşılması, üretici-sanayici-ihracat zincirinde iyileştirilmelerin yapılması, ihracatta da ıslak ürünlerin öncelikli olması, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın sektöre önderlik yapması gerektiği,
  • İç piyasada BDDK gibi bir denetleme sistemine ihtiyaç olduğu,
  • Süt tozu ihracatının toplamının üretilen sütün %4-5’ine karşılık geldiği, zincirdeki paydaşlar arasındaki sorunların giderilerek dış piyasaya satış yolları için işbirliğinin artırılması gerektiği,
  • Müteahhit firmalarca süt toplanmasının ve üreticilerin sütünün alımı karşılığında üreticilere kendilerinden yem almalarını zorunlu kılan uygulamaların engellenmesinin elzem olduğu,
  • Dünya süt ticaretindeki payımızın %0,8 olduğu, ilk 20 ithalatçı ve 20 ihracatçı ülkenin profilinin çıkarıldığı ve bu raporun en kısa sürede paylaşılacağı,
  • Uygun olmayan çiğ sütün azaltılması ve bunların değerlendirilmemesinin sorun yaratacağı,
  • Sütteki mikrobiyolojik haritanın çıkartılması ve mikrobiyal yükünün azaltılması gerektiği,
  • Süt kalitesini pozitif yönde etkileyecek spermaların belirlenmesinin şart olduğu,
  • Örgütlü süt toplayıcılığının desteklenmesi ve teşvik edilmesi, süt analiz sonuçlarında laboratuvarlar arasında farklılıkların olmaması, akredite süt laboratuvarının olması gerektiği,
  • Küçük aile işletmelerinin iyileştirilmesi ve bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmasının elzem olduğu dile getirilmiştir.

    Birliğimizce;

  • Bu toplantıların daha dar kapsamlı ve teknik düzeyde yapılmasının uygun olabileceği,
  • Hayvan beslemenin süt kalitesi ve üretim verimliliğinde çok önemli olduğu,
  • Buzağı ölümlerinin azaltılması gerektiği ve bu olumsuzluğun besleme ile kısmen engellenebileceği,
  • Sütün sağılmasına kadar olan aşamada, özellikle besleme ile ilgili teknik toplantılara etkin bir şekilde destek verilebileceği,
  • Yem fabrikalarının işletmelerde besleme bilgilendirmesi yapmasına rağmen, üreticilere yem sanayicileri-bakanlık-üniversite iş birliği ile eğitim verilmesinin daha uygun olabileceği,
  • Ekonomik bir süt üretimi için yöresel hammaddelerin, özellikle kaba yemlerin değerlendirilmesinin çok önemli olduğu, kaba yemin taşınmasının azaltılması gerekliliği,
  • Toplam yemleme maliyetinin süt maliyetine güncel olarak etkisinin 1,0 TL olduğu ve bunun da %60-70’nin kesif yem olduğu,
  • Yem sektöründe rekabetin çok yoğun olduğu, yem fiyatlarının maliyet odaklı şekillendiği ve iki ay içerisinde %12 seviyelerinde indirimlerin yapıldığı iletilmiştir.